SHORE- Müdür Yardımcımız Meryem Ülkü SÜMBÜL yürütücülüğünde

SHORE- Müdür Yardımcımız Meryem Ülkü SÜMBÜL yürütücülüğünde "Mavi Miras, Mavi Gelecek- Blue Heritage, Blue Future" projemiz hibe almaya hak kazanmıştır. (Meryem Ülkü SÜMBÜL)

 

“SHORE: EmpOweR Students as the Agents of ChangE” projesi, Ufuk Avrupa programı tarafından finanse edilen ve okyanus bilincini artırma misyonuna adanmış bir Avrupa Birliği projesi olup öğrencileri, öğretmenleri ve okulları harekete geçirmeyi amaçlamaktadır. Bu proje, 10 ülkeden 14 ortaklı bir konsorsiyumun bir parçasıdır ve Baltık Denizi, Karadeniz, Akdeniz, Tuna Nehri Bölgesi ve Ren Nehri Bölgesi bölgelerini kapsamaktadır. Projenin koordinatörlüğünü Yıldız Teknik Üniversitesi yapmaktadır ve proje toplamda 36 ay sürecektir.

SHORE, öğrencileri ve öğretmenleri okullarda etkinlikler ve işbirlikli projeler aracılığıyla Mission Ocean'ın hedeflerini uygulamaya dahil ederek okyanus okuryazarlığını artırmaya çalışmaktadır. Bu proje kapsamında, proje ortakları Baltık Denizi, Karadeniz, Akdeniz, Tuna Nehri ve Ren Nehri'nde bulunan okullar için mavi müfredata uygun eğitim ve öğretim materyalleri ve kursları hazırlayacaktır. Katılımcı okullar, mavi projelerinin uygulanmasını desteklemek için hibeler alacaktır . En seçkin okul projesi "Yılın Okyanus Elçisi" ödülüne layık görülecektir. Hibe vermenin ötesinde, SHORE kapsamlı bir kaynak merkezi ve araştırmacılar, yerel paydaşlar ve bölgesel alanlardaki okullar arasında bir köprü görevi görmektedir.

20.01.2025 27

meb_iys_dosyalar/33/09/727657/fotograf_galerisi_3817438.html 

Proje Özeti

Su, yaşamın temel unsurlarından biridir. Ekosistemlerin korunması ve dengesinin sağlanması için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, suyun korunması, sürdürülebilir kullanımı için toplumun bilinçlenmesi önemlidir. 

Bu proje 4 yönetici, 39 öğretmen, 2 PIKTES sınıfı, 1-2-3 ve 4. Sınıf düzeyinde 1247 öğrenci ile gerçekleştirilecektir. Yerel yönetimler, STK’lar, kamu kurum ve kuruluşları ve Avrupa Mavi Okullar ile işbirliği yapılacaktır. Etkinlikler farklı öğrenme ortamlarında “trainings, exhibitions, webinar, laboratory testing and analysis of results, virtual educational activities, museum trips, field trips, local expeditions, boat“ aktiviteleri aracılığıyla yapılacaktır.

 

Kamuoyuna açık alanlarda gerçekleştirilecek etkinliklerle su konusundaki farkındalık artırılarak, gelecek nesillere temiz ve sağlıklı su bırakılarak ekosistemlerin ve biyolojik çeşitliliğin korunması sağlanmış olacaktır.

 

proje faaliyetleri

Okulumuzda resmi kayıtlara göre 4 yönetici, 39 öğretmen, 1-2-3 ve 4. Sınıf düzeyinde 1247 öğrenci vardır. Etkinliklerin farklı yaş gruplarına ve beceri düzeylerine göre planlanmasına özen gösterilmiştir. Etkinlik sayısı fazla tutularak tüm öğrencilerin sürece dahil edilmesi planlanmıştır. Öğretmenlerimizin tamamı ve yöneticiler sürece rehberlik ederek aktif katılım sağlayacaklardır.

Her etkinlik için bir günlük süre ayrılmıştır.

Webinarlar: “Denizel Biyoçeşitliliğin Karşı Karşıya Olduğu Tehditler, Deniz Kirliliğinin Yarattığı Tehlikeler, İklim Değişikliğinin Denizel Türlerin Dağılımları Üzerine Etkileri, Deniz Ticaretinin Ekonomiye Katkısı, Bataklık Alanların Islah Edilmesi, İklim Değişiminin Deniz Ekosistemine Etkileri”

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezinde interaktif deney düzenekleri ile iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar

Mersin Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkı(Deniz koruma alanı) ziyaretinde caretta caretta deniz kaplumbağaları ve endemik kum zambaklarının üreme alanı ziyaret edilecek, caretta carettaların denize ulaşmaları canlandırılacak, sahil temizliği yapılacak. Üreme alanlarının çevre ve ekolojik açıdan önemini anlayacaklar.

Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü ile sürdürülebilir balıkçılık yöntemleri anlatılacak, su kalitesi ölçüm cihazı kullanarak suyun ph, sıcaklık, oksijen değerlerine ulaşılacak, deniz süpürgesi ile çöpler toplanarak ayrıştırılacak, su altı drone ile gözlem yaparak denizaltı habitatları incelenecek.

Mersin Deniz Canlıları Müzesinde deniz canlı türleri, iskeletler ve fosiller, kayalık bölge habitatları etkinlikleri ile su ekosistemlerini ve biyolojik çeşitliliği tanıyacaklar, suyu analiz ederek plankton ve mikroplastikler gözlemlenecek

Deniz Ticaret Odası deniz taşıtları, deniz ve okyanusun ekonomi açıdan kullanımı konusunda bilgilendirecek, mikroplastiklerin balıklar aracılığıyla insan vücuduna geçtiğini anlatacak

Marina Yelken Ve Yat Kulübü ile gemici düğümü yöntemleri deneyimlenecek ayrıca optimist yelken etkinliğinde yelkenli ile deniz macerası yaşamaları sağlanacaktır.

Meski Filtre Su Müzesinde suyun kaynağından evimize nasıl geldiği öğrenilecek.

Su Filtreleme deneyinde kirli suyun çeşitli filtreden geçirilerek nasıl temizlendiği öğrenilecek.

İnteraktif eğitim: Sanal deniz müzesi gezisi, https://climatekids.nasa.gov/

Karbonsuz yaşama dikkat çekmek için karbon döngüsü maketi ile karbondioksit deneyi yapılacak. Deniz üstü rüzgar türbin maketi ve bisiklet sürme etkinlikleri ile doğa dostu enerji kullanımının önemine dikkat çekilecek.

Mozaik taşları ile dünya haritası üzerinde okyanusların yerleri belirlenerek harita okuma becerileri gelişecek.

Sanat Etkinlikleri: deniz temalı tablo, mum süsleme, deniz feneri, inci, yengeç ve origami balık yapımı

Edebiyat: masal okuma yazma,drama, sözcük üretme ve bulmaca, fark bulmaca, nokta birleştirme

E-book , Kitap, Sergi

21-01-2025

21-01-202521-01-202521-01-202521-01-202521-01-202521-01-202521-01-202521-01-2025